vineri, 6 iulie 2012

Operaţia SUD = 11293 familii îndurerate...

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în conformitate cu Hotărârea nr. 509 s.s. a Consiliului de Miniştri al RSSM "Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, a marilor comercianţi şi foşti moşieri", 11293 de familii (peste 35 mii de oameni), cei mai harnici şi mai devotaţi pământului, au fost ridicaţi cu forţa, fiind trimişi la moarte aproape sigură în Siberia şi în alte regiuni îndepărtate ale imperiului sovietic.

În vagoanele marfare care au dus cei 35 050 de basarabeni în Siberia, au fost urcaţi şi copii, şi oameni grav bolnavi, şi femei gravide. Pentru zelul de care au dat dovadă, mulţi nkvd-işti s-au ales cu medalii şi premii.

Cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud", a avut menirea să „contribuie" la colectivizarea ţăranului liber basarabean. La realizarea operaţiunii au participat 4 496 de persoane din grupurile operative (dintre care 484 din RSSM şi 4 012 trimise din alte republici unionale), 13 774 de soldaţi şi ofiţeri ai Ministerului Securităţii de Stat al RSSM, 24 705 activişti sovietici şi de partid. În total, 42 975 de executori. Au fost folosite 4 069 de camioane, dintre care 1 506 ale administraţiei locale şi 2 563 aduse de la Odesa.

Pregătirea deportării a început încă în toamna anului 1948, când ministrul de Interne al RSS Moldoveneşti, generalul Feodor Tutuşkin, a solicitat Moscovei discutarea chestiunii cu privire la exilarea chiaburimii din RSSM în regiunile îndepărtate ale URSS. Odată aprobată rugămintea, până în primăvara anului 1949 a urmat un schimb de scrisori şi coordonări între Chişinău şi Biroul Politic al Partidului Comunist (bolşevic) al URSS, acţiuni de întocmire a planului deportării, de precizare a numărului celor care urmau a fi exilaţi, de întocmire a dosarelor, alte detalii pentru desfăşurarea cu succes a operaţiunii.

Între timp, au fost emise două hotărâri ale Consiliului de Miniştri al RSSM. Prima, la 28 iunie 1949 „Cu privire la deportarea familiilor de chiaburi, foşti moşieri şi mari comercianţi", iar cea de-a doua, la 30 iunie: „Cu privire la confiscarea şi comercializarea averii persoanelor deportate de pe teritoriul RSS Moldoveneşti şi răspunderea pentru delapidarea şi irosirea ei". Potrivit celei de-a doua hotărâri, deportaţilor li s-a dat voie să ia cu sine haine şi alimente, până la 1 500 de kilograme.

În continuare câteva documente ce reflectă desfăşurarea Operaţiunii SUD, preluate din Expoziţia MVDRP:

Certificat despre mersul Operaţiei SUD

Lista familiilor supuse ridicării din raionul Hânceşti

Informaţie privind necesitatea transportului auto pentru realizarea Operaţiunii SUD


P.S. Pentru detalii vedeţi Cartea Memoriei (http://mvdrp.blogspot.com/2012/06/cartea-memoriei.html) şi
http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Operatia_-Sud-_fata_nevazuta_a_deportarilor_din_6_iulie_1949_-II_0_731926869.html
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu